W sobotę, 7 października, członkowie Koła Diabetyków w Skaryszewie obchodzili DZIEŃ WALKI Z CUKRZYCĄ.

W spotkaniu wzięło udział ponad 30 osób razem z zaproszonymi gośćmi: Prezes Banku Spółdzielczego w Skaryszewie Panią Danutą Kozicką, Radną Miejską Panią Anną Borkowicz, Skarbnikiem UMiG w Skaryszewie Panią Małgorzatą Sinior oraz Księdzem Kanonikiem Bolesławem Walendzikiem.

Uroczystość poprowadziła Prezes Koła Diabetyków Pani Leokadia Kozakiewicz, która podczas spotkania mówiła o tym jak ważna jest profilaktyka cukrzycy.

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią), spowodowanym brakiem lub niedostateczną ilością hormonu insuliny w organizmie. Dzięki insulinie glukoza jest pobierana z krwi do komórek, gdzie ulega metabolizmowi, dostarczając organizmowi potrzebną do życia energię. Nieleczona lub niewłaściwie leczona cukrzyca (wysoki poziom glukozy) może prowadzić do poważnych powikłań i rozwoju innych chorób tj. udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, retinopatia cukrzycowa, zaćma, przewlekła niewydolność nerek, zespół stopy cukrzycowej Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzycę dzieli się na cztery typy. Do najczęstszych postaci zaliczamy cukrzycę typu 2 determinowaną przez styl życia. Zazwyczaj dotyczy osób dorosłych w momencie gdy organizm staje się odporny na insulinę lub nie wytwarza jej odpowiedniej ilości.

Zasady zdrowego odżywiania regulującego poziom glukozy:

• Dbaj o regularność posiłków. Spożywaj regularnie 4–5 mniejszych posiłków dziennie, bazuj na żywności o niskim indeksie glikemicznym.

• Pamiętaj o kolorowej diecie obfitej w warzywa i owoce. Zwiększ spożycie warzyw (3-4 porcje) i owoców (1-2 porcje - najlepiej o niskim IG). Częściej wybieraj surowe, rzadziej poddane obróbce kulinarnej.

• Wybieraj węglowodany złożone, redukuj proste. Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe, szczególnie o niskim IG tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy.

• Wybieraj tylko naturalne produkty mleczne. Są dobrym źródłem białka i wapnia. Produkty mleczne owocowe zawierają zbędny cukier.

• Pamiętaj o odpowiedniej podaży płynów. Pij dziennie ok. 2 litry płynów, najkorzystniej wodę niegazowaną.

• Wybieraj tłuszcze przyjazne dla serca. Ogranicz spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Postaw na ryby i tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie zapomnij o awokado, orzechach i nasionach.

• Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych. Spożywaj potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania, pieczone w folii lub w rękawie termicznym.

• Unikaj używek. Napoje alkoholowe nie mają żadnej wartości odżywczej. Dostarczają tylko zbędnych, tzw. pustych kalorii.

 

W Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 mln osób.

Facebook.com X.com

Galeria: Dzień Walki z Cukrzycą